Vervoer op Bali
Voor je portemonnee is het leuker om een motor of scooter te huren. Dit kan al voor enkele euro’s per dag en is dé manier om het eiland te ontdekken.
Let wel op; de verkeersregels worden niet of nauwelijks nageleefd op Bali en soms is het verkeer een complete chaos. Durf jij het niet aan? Lees dan even de andere mogelijkheden, die er zijn.
Blue Bird taxi
Bluebird taxi’s (de meest betrouwbare taximaatschappij. Ze rijden alleen maar met een meter en voornamelijk in de toeristische gebieden.
Als u in een soortgelijke blauwe taxi stapt waarvan de chauffeur de meter niet wil aanzetten en voor een vaste prijs wil rijden is het geen Bluebirdtaxi. Deze chauffeurs berekenen veel te hoge ritprijzen.
Je kunt ze gewoon aanhouden op straat (Ook telefonisch te bestellen of download de gratis app.) Starttarief 7000 rupiah. Het minimum tarief bij bestelling is 40.000 rupiah. De bluebird app werkt prima. Bluebird rijdt vanuit de zuidelijke streek naar alle bestemmingen. Er is geen pickup mogelijkheid in bijv. Ubud of meer noordelijke gebieden (tenzij je het geluk hebt dat er net een taxi passagiers heeft gedropt en leeg terugrijdt). De app is erg handig om te gebruiken. Je kunt de route van de taxi volgen. Wel internet nodig natuurlijk.
Grab, Go-jek en Maxim (taxi’s en brommers)
Deze zijn zeer goed te gebruiken op Bali. Maar...ze worden een beetje beschouwd als illegaal transport, omdat Bali dit verkeerde concurrentie vindt. Ze mogen in de toeristische gebieden alleen drop off doen. Toch rijden deze taxi’s (en brommers) hier en het werkt perfect. We hebben er zelf ervaring mee. We stappen zelfs ook in, in de gebieden waar deze taxi’s geen passagiers mogen laten instappen. Waar je voor moet zorgen is dat je niet overduidelijk aan de kant van de weg moet gaan staan met de telefoon in de hand. Het scheelt de helft in kosten met Bluebird taxi. Je download de app en registreert je. Wanneer je een taxi nodig hebt geef je aan in de app waar je naar toe wilt. De app zoekt de dichtsbijzijnde chauffeur. Wanneer deze de rit accepteert, krijg je dat te zien op je beeldscherm met het nummerbord van de auto(of brommer) en een fotootje van de chauffeur erbij. Ook de prijs wordt vermeld, dus er is geen gesjoemel in prijs mogelijk. Je accepteert de rit en even later belt de chauffeur en geeft aanwijzing waar je moet gaan staan. Je kunt de route van de taxichauffeur volgen tot hij voor je staat. De Maxim, Go-jek en Grab rijden alleen in het zuidelijk, voornamelijk toeristische deel van Bali. Ik zou zeggen het proberen waard! De Maxim was voor ons de goedkoopste, toen wij in Bali waren (februari 2024). Waarschijnlijk is de reden, dat zij net nieuw op de markt waren en concurrerende prijzen hadden.
Prive chauffeurs.
Prive chauffeurs staan op iedere hoek van de straat. Spreek duidelijk af wat de dagprijs is en welke onkosten daarbij inzitten. Benzine vaak inclusief maar alle overige kosten voor eigen rekening (entrees, tolweg, maaltijden). Bespreek ook voor hoeveel uur je de auto met chauffeur huurt. Een chauffeur is geen gids, maar toch geven goede chauffeurs wel informatie onderweg over wat je tegenkomt. Een gemiddelde dagprijs voor 8 uur is ongeveer 600 tot 700.000 rupiah (prijspeil 2024). Afdingen bij hogere prijzen is nodig. Bij welbevinden aan het eind van de trip kun je de chauffeur nog een kleine tip geven (Ik weet dat iedereen andere ervaringen heeft, dit is een richtlijn).
Trans Sarbagita bus
Trans Sarbagita bus (Zuidelijke gedeelte van Bali). De bus rijdt van Batubulan via Sanur naar Kuta (o.a Bali Mall Galeria, Sunset Road en Central Parkir naar Nusa Dua. Van begin tot eindpunt duurt deze rit ruim anderhalf uur. In de bushokjes hangen de tijdschema’s. Kosten 3500 rupiah. Sinds september 2015 is een nieuwe route toegevoegd die het vliegveld Ngurah Rai en Tabanan (Tabanan terminal en Mengwi terminal) aandoet. Hiervandaan vertrekken lange afstandsbussen naar o.a. Java. De bus stopt op het vliegveld voor de internationale aankomst terminal aan de voorkant van Restaurant Solaria bij de binnenlandse terminal. Wie deze lijn vanuit Sanur wil nemen kan overstappen bij de centrale busterminal bij de Bali Mall Galeria. Kijk voor recente info in de bushokjes. Het langere traject Tabanan is verdeeld in 3 zones. Voor iedere zone wordt 3500 rupiah berekend.
Naast de Trans Sarbagita bus heb je nog een andere toeristenbus “de Kura-Kura Bus”, deze is goedkoop en brengt je alleen naar de toeristenplaatsen als Kuta, Seminyak, Sanur, Jimbaran, Nusa Dua, Uluwatu en Ubud,met tarieven vanaf Rp 20.000 (vanaf 1 euro).
Scooter
Op Bali kan je heel goed uit de voeten met de scooters. Je huurt er een voor Rp. 75.000 per dag; dat is net iets meer dan 6 euro (Prijspeil jan 2024)
Je moet wel in bezit zijn van een internationaal rijbewijs want dat is nog steeds nodig in Indonesië, het beste kun je dit al in Nederland regelen bij de ANWB, kosten ongeveer 25 euro. Als de politie op Bali je aanhoudt en je hebt niet dit rijbewijs dan geven ze je een bekeuring die je ter plaatse moet betalen (en dat gaat in hun eigen zak, aanvulling op hun salaris dus). Niet echt een hoog bedrag maar toch. Meer informatie over scooter huren klik hier.
Shuttlebus (Perama)
Voor de budgetreiziger is er ook Perama; een shuttlebus tussen de verschillende toeristenplaatsen op Bali (en Lombok). Vooral geliefd bij backpackers. De shuttlebus heeft vaste vertrektijden , vaste opstapplaatsen en vaste prijzen.
Kijk op de site voor de prijzen: http://www.peramatour.com
Vanaf airport
Verschillende mogelijkheden:
- Je kunt op Bali airport een taxi nemen naar Kuta en omstreken. Airport --> metertaxi (bijv. Blue Bird): Sanur 180 - 200.000 (11 euro). Een ritje van 30 minuten van Sanur naar Kuta kost ongeveer 180.000 rp wat 11 euro is. (Prijspeil jan. 2023)
- Je kunt ook van te voren een accommodatie regelen en je laten afhalen van het vliegveld.
- Je kunt ook een Trans Sarbagita bus nemen.
- En je kunt van Maxim, Go-jek of een Grabtaxi nemen, maar dan heb je wel de app van hen nodig. Je ziet dan op de app meteen de prijs van het transport Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken dan dien je naar buiten bij de vertrekhal te gaan, dus niet vanaf de aankomsthal. Bij de aankomsthal zijn deze taxi's verboden.
Taxiprijzen vanaf het vliegveld zijn altijd hoger dan ernaartoe.
Autohuur
Als je voor losse dagen een auto huurt (zonder chauffeur), kost dat 450.000 rp (25 tot 30 euro) per dag, wat ik een goede prijs vind voor losse verhuur
(prijspeil jan 2024)