Ubud, het bekendste toeristenstadje in midden Bali
Wat te doen in Ubud en in de omgeving
Ik heb alles beschreven vanuit mijn eigen ervaring en belevenis
Ubud is een vrij grote plaats (stad), ligt midden in Bali en het is er zeer toeristisch maar toch een must om te bezoeken. Op gebied van kunst en cultuur is er genoeg te beleven Op een oppervlak van tien vierkante km. in en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in Ubud zelf of in de omgeving een tempelfestival, ceremonie, festival of tentoonstelling. Je vindt er ook zeer vele galerieën en musea.
Bijna dagelijks vinden er vele dansvoorstellingen plaats in de tempels. Ook de moeite waard is het grootste paleis, dat midden in Ubud ligt, midden in het centrum, Puri Saren, je kunt er gratis naar binnen.
Ben je gek op yoga, shoppen of kunst dan ben je zeker ook gek op Ubud! Yoga retreats zijn er genoeg, heel veel kunstgalerijen en super leuke winkeltjes zijn namelijk overal te vinden.
Een kopje koffie drinken of wat eten bij bijvoorbeeld Café Lotus is ook echt de moeite waard, het restaurant is gelegen vlakbij het koninklijke paleis, eveneens aan de Jalan Raya. Wanneer je een plekje zoekt aan de achterzijde van het restaurant, dan heb je een mooi uitzicht op paleis van de sultan in prachtige watertuin met lotussen waar s'avonds dans voorstellingen plaats vinden.
Vergeet niet de Pasar Traditional (Ubud Market) te bezoeken. Iedere ochtend tussen 6 en 8 uur is er een lokale markt in het centrum van Ubud waar ze vers fruit, vlees en verse vis, groenten en bloemen verkopen. De lokale bevolking gaat dan hun boodschappen halen. Deze lokale markt is erg leuk om te zien en je krijgt hier een goede indruk van het ‘echte’ leven in Ubud. Na acht uur wordt deze markt omgetoverd tot een toeristenmarkt en heet dan Pasar Seni waar je souvenirs kunt kopen.
Het centrum van Ubud zelf heeft een scala aan allerlei luxe winkels en een enorme variëteit aan restaurants, dit is (althans voor mij) niet meer interessant. Maar als je Ubud verlaat, dan kom je in het echte Bali, koop daar (dus buiten Ubud) je souvenirs. Alle prijzen in Ubud liggen veel en veel hoger dan buiten Ubud.
De omgeving van Ubud is prachtig en je vindt er prachtige rijstvelden, ideaal voor wandelingen, fiets- of brommertochten. In het centrum kun je overal fietsen of brommertjes huren.
Overdag is het zeer druk vanwege de vele dagtoeristen (een lange file van auto’s, taxi’s en touringcars verstopt het centrum), vanuit geheel Bali organiseren touroperators dagtochten hier naar toe, maar s’avonds is het stil. Je hebt volop restaurants in alle prijsklassen en volop uitgaansgelegenheden.
Hou je van wandelen, dan is bijvoorbeeld de Campuhan Ridge Walk een hele mooie wandeling. Even ontsnappen aan de drukte van Ubud om van de frisse lucht te genieten en de omgeving te genieten. Het is een prachtige wandeling die de mooiste kant van Ubud laat zien. Het is lekker groen met veel bomen en heuvels. De Campuhan Ridge Walk heeft het landschap van een jungle, bos, heuvels en natuurlijk mooie rijstvelden. Hij loopt over een grote groene heuvel met aan beide kanten waanzinnige uitzichten. Dit is een perfecte plek om de zonsopkomst of zonsondergang te bekijken. Hoe kom je daar? Kijk bij "Actief en avontuur" voor de route.
Een andere zeer interessante wandeling is de Kajeng wandeling. Het is een wandelroute dwars door deze velden, waar wij ruim anderhalf uur lang geen enkele toerist zijn tegengekomen! Je loopt door het gras, over smalle paadjes, tussen de felgroene vakken of de donkerbruine modderplassen waarin de boeren tot hun knieën aan het werk zijn. Verspreid over de velden zie je hier en daar een verdwaald brommertje van een boer die honderden meters verderop aan het werk is. Ook spelen er wat kinderen en kan je er vogels en tientallen eenden zien badderen. Deze wandeling is gratis, want je loopt gewoon op openbaar terrein (‘ het platteland’). Het is aan te raden om deze wandeling in de ochtend te doen, als het nog niet te warm is. Hoe kom je er?? Als je je op Ubud Main Road bevindt en je hebt Ubud Palace aan je rechterhand, dan is de eerstvolgende straat aan je rechterhand: Jalan Suweta. Loop nog een stukje door tot aan Jalan Kajeng. Sla deze straat in en volg de weg. Na 10-15 minuten zie je een bordje Rice Field Walk aan de linkerhand. De route volgt zich verder vanzelf. De wandeling is een rondje, je komt uiteindelijk via de achtertuinen en smalle gangen weer uit op Ubud Main Road.
Hou je meer van dagtochten met eigen auto of met een auto met een chauffeur, dan zijn er vanuit Ubud leuke dagtochten te maken naar bijv. de Gunung Agung , dit is de hoogste en meest heilige berg van Bali. De berg is 3.142 meter hoog en je kan hem vanuit bijna elk punt op Bali en de omliggende eilanden zien. Meestal is de Gunung Agung echter niet goed te zien door de wolken die er omheen hangen. Op 17 maart 1963 vond de laatste uitbarsting plaats en daarbij werden ongeveer 2.000 mensen gedood. Sinds september 2017 is de vulkaan weer actief geworden en dreigde tot uitbarsting te komen. Dorpen in de directe omgeving werden ontruimd en de meeste inwoners hebben nu een veilig inkomen gevonden. In slapende toestand is de vulkaan te beklimmen. Als je dit zou willen doen, dan moet je wel een gids vinden die niet bang is van de berggeesten anders zal hij je alleen begeleiden tot de helft. Het beklimmen neemt ongeveer zo'n drie tot zes uur afhankelijk van je conditie. De belangrijkste tempel van Bali, de Pura Besakih vind je aan de voet van de berg. Tijdens festivals en ceremonies in deze tempel is het niet toegestaan de berg (gunung Agung) te beklimmen.
Pura Besakih, een prachtig tempelcomplex op circa 1.000 meter hoogte, op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung, zeker de moeite waard om te bezoeken, de tempel dateert uit de 14e tot de 18e eeuw. De Pura Besakih is het belangrijkste heiligdom van Bali. Het wordt ook wel de Moedertempel genoemd. Met haar ca. 200 bouwwerken verdeeld over een 20-tal tempels, op een terrein van ca. 1 km in lengte, is deze Pura de grootste op Bali. In de maart/april (de vierde maanmaand op de Balinese kalender) vindt het belangrijkste feest plaats. Uit alle delen van het eiland komen de Balinezen dan naar Besakih voor offers. Jammer dat de commercie hier hoogtij viert, men probeert van alles aan je te verdienen. Wil je de commercie een beetje vermijden probeer er dan te zijn voor 09.00 uur.
Bij Bedugul ligt het bekende tempelcomplex Pura Ulun Danu, een erg mooie tempel gelegen in het bergmeer. Het complex is gebouwd in opdracht van de koning van Mengwi in 1633. De tempel is half hindoeïstisch en half boeddhistisch en is gewijd aan de zeegodin Dewi Danu. Daarnaast is een gedeelte van het complex ook gewijd aan de hindoe drie-eenheid van Brahma, Wisnu en Shiva. Het Bratanmeer is erg belangrijk voor de irrigatie van de zuidelijke delen van Bali. Het tempelcomplex is daardoor het centrum geworden voor de ceremonies die over geheel Bali worden gehouden om een continuering van de watervoorziening uit het meer te verzekeren.
Iets voor Bedugul liggen de Botanische tuinen, echt een aanrader: Kebun Raya Eka Karya, deze botanische tuin is enorm groot, meer dan 15 hectare. Er zijn vele boomsoorten, bamboebossen, allerlei soorten planten en ook orchideeën, vetplanten en cactussen. En dat alles in een keurig onderhouden gebied. Het heeft avontuurlijke gedeeltes (Bali treetop adventure), maar ook romantische plekken om te lopen met spectaculaire uitzichten.
Sukawati, deze plaats staat bekend om zijn kunstmarkt. Heel veel toeristenexcursies gaan naar deze plaats, maar vlak hierbij ligt de Hidden Canyon Beji Guwang.
De Hidden Canyon Beji Guwang bij Sukawati is niet zo bekend bij toeristen, maar wel uniek, het is een stukje meesterwerk van de natuur, waarvan je versteld staat en dan op een plek waar weinig toeristen komen, zeer zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het is er ongelooflijk mooi, een prachtige plek voor kunstenaars, fotografen en voor iedereen die van natuurwonderen houdt.
Dit prachtig stukje canyon-achtig natuurschoon ligt ongeveer 14 km van Sanur, bij Sukawati.
Bijna elke toerist gaat naar Sukuwati om de kunstmarkt te bezoeken, maar juist niet naar deze Canyon,die juist zo aantrekkelijk is, mits je van natuur en avontuur houdt. Het bezoek van deze Canon vraagt zeker 2 uur of meer en de uitzichten zijn overweldigend mooi.
Het ondiepe riviertje dat hier stroomt, ligt vol met rotsblokken, met aan de zijkanten allerlei grotten. Op sommige stukken moet je flink op de rotsen klimmen en soms weer door nauwe passages lopen. Er zijn 2 Canyons, waarbij de tweede wel het mooiste is. Het laatste stuk gaat door de rijstvelden.
De Canyon ligt niet zo ver van de Kunstmarkt vandaan, ongeveer 1 km. Het is wat moeilijk te vinden (het juiste adres is: Gang Kamboja 4, Sukawati).
Als je Sukawati (Jalan Raya Guwang) verlaat, sla dan linksaf naar Jalan Pantai Pabean, daarna zul je de tempel na 650 m zien liggen. Deze tempel heet Pura Dalem Guwang .
De ingang van deze verborgen Canyon (ook wel "Hidden Canyon" genoemd) ligt aan de linkerkant van Pura Dalem Guwan.
Je moet langs de linkerkant van de tempel lopen, en daarna afdalen via een trap naar beneden naar de rivier. Eenmaal bij de rivier, sla je linksaf en volg de rivier stroomopwaarts naar het pittoreske, rotsachtige Canyon. Soms moet je over rotsen lopen en dan weer een stukje door de rivier waden om de Canyon te bereiken. Diepte en stroming van de rivier kunnen erg verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid regen die eerder is gevallen. Sommige delen van de rivier zijn ondiep terwijl andere plekken weer dieper zijn. Wanneer het enkele dagen veel geregend heeft, dan is het beter om even te wachten met het bezoeken van de Canyon. Het meest aantrekkelijke is wel de enorme klif van 20 tot 30
meter. Hier worden gigantisch veel foto’s geschoten. Ter plaatse zul je ook lokale “gidsen” aantreffen, die je willen begeleiden en zorgen voor de beste route. Ook wordt er bij de ingang een contributie geheven.
Een andere zeer interessante dagtocht is naar de rijstvelden van Tegalalang, dit dorpje ligt vlakbij Ubud. Het ligt op de doorgaande weg naar Kintamani, alle toeristenguides maken hier een tussenstop. Eigenlijk zie je hier maar een klein stukje of je moet verder gaan afdalen tot je bij de grotere rijstvelden komt. Maar dit stukje is zo bijzonder omdat het bijna een schilderij is, zeer fotogeniek, echt de moeite waard om hier even te stoppen. Jammer dat dit plekje steeds commerciëler wordt, allerlei handelaren en kleine kinderen blijven aan je kleven om handelswaar aan je te verkopen. Mocht je verder het park in willen, dan betaal je een entreeprijs, deze is relatief laag, 25.000 IDR maar eenmaal binnen, betaal je voor allerlei leuke attracties een bijna westerse prijs, bijv. Bali Swing, even in een grote schommel, die over een prachtige vallei schommelt: 435.000 IDR voor één swing, wel heel uniek en prachtig.
Ongeveer een uur rijden vanuit Ubud met auto of brommertje ligt Penglipuran, een traditioneel historisch dorp met een aparte bamboe bouwstijl. Ik vind het eigenlijk het mooiste dorp van heel Indonesië en ook zeer goed onderhouden. Jammer dat het nu een toeristische trekpleister aan het worden is en dat de traditie wordt overschaduwd door de commercie. Toch blijft de bouwstijl interessant om te zien.
Het is wel een heel gezellig dorpje om eens door te wandelen, maar je voelt en ziet aan alles dat de authenticiteit langzaamaan plaatsmaakt voor het geld van de toeristen. Overal duiken er "winkeltjes" op aan de huisjes waar ze hun waar proberen te verkopen aan de toeristen. Dat je dan nog eens entree moet betalen om hier "binnen" te mogen...... Dat is ook iets dat op Bali een plaag aan het worden is: elke mogelijkheid wordt misbruikt om geld uit de toeristen hun zakken te slaan. Het is misschien maar iedere keer een euro of zo, maar vroeg of laat gaan de toeristen het zo wel beu geraken. Maar toch blijft het een interessante plaatsje om te bezoeken.
Musea in Ubud
In Bali zijn er vele interessante musea die je kunt bezoeken. Aangezien de kunstvormen op Bali zich tot een hoog niveau hebben kunnen ontwikkelen zijn in een groot aantal musea vele soorten kunstwerken te zien. Er zijn echter ook nog een aantal musea waarin je meer te weten kunt komen over de regionale geschiedenis. Het Museum Puri Lukisanligt in Ubud en is opgericht door Rudolf Bonnet en Cokorda Gede Agung Sukawati. Het museum heeft een collectie van 150 schilderijen en 62 sculpturen. Het is het eerste Museum Voor De Kunsten in Bali. Het Museum Puri Lukisan ligt in Ubud, het culturele centrum van Bali. De Balinese kunstvormen kennen een rijke geschiedenis. In het museum vind je een collectie van een aantal buitengewone Balinese kunstwerken. De werken zijn zorgvuldig geselecteerd om een representatieve verzameling over de ontwikkeling van Bali's kunstvormen te kunnen laten zien. De collectie is uniek in Bali en de historische betekenis van de werken is onschatbaar. De aantrekkelijke gebouwen waarin de permanente collectie en tijdelijke exposities te zien zijn worden omringd door overdadige tuinen en lotusvijvers voor de toeristen.
Het Museum Neka ligt in Ubud. Dit museum laat de verfijnde kunst zien van de Kamasanstijl van de 16e eeuw tot de moderne schilderijen van de 20e eeuw. De gehele collectie wordt in chronologische volgorde getoond zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe de verfijnde kunst van Bali zich historisch heeft ontwikkeld. Van de kunst van oude tijden tot de invloed van buitenlandse kunst die de Balinese verfijnde kunst hebben verrijkt. Je kunt er werk bekijken van Balinese schilders als I. Gusti Nyoman Lempad en Anak Agung Gde Sobrat maar ook werken van andere Indonesiers als Affandi, en werken van Spies, Smit en Bonnet.
Het Agung Rai Museum ligt in Pengosekan, een kleine gemeenschap ten zuidoosten van Ubud. In het museum zijn allerlei soorten schilderijen, historische artefacten en andere objecten. Tegelijkertijd wordt ook een presentatiepodium aangeboden om verschillende soorten kunst te presenteren. De collectie schilderijen laten een ontwikkeling van de afgelopen decennia zien. Veel van de fijnere werken zijn echter gemaakt door Balinese artiesten en expatriates. Het museum is een geheel van paviljoenen, tempels, vijvers en tuinen. In het museum is ook een bibliotheek, hotel, restaurant, café en koffieshop gevestigd. Het museum staat te midden van zes hectare land waardoor de rijstvelden en greppels rondom het museum een deel worden van het geheel.
Een heel ander museum is het museum van de kunstenaar en schilder Antonio Blanco, een Italiaanse schilder, die eigenlijk zijn grootste gedeelte van zijn leven op Bali gewoond heeft, hij heeft veel schilderstukken gemaakt waarin de Balinese cultuur in terugkomt, heel veel van zijn schilderstukken zijn zeer gewaagd voor Balinese begrippen, omdat er veel seksistische elementen in zitten. Het museumgebouw (zijn vroegere huis) is al de moeite waard om te zien en ook de prachtige tuinen er omheen, waar ook veel van zijn beeldende kunst bevindt.
Ik kan in principe nog een hele lange opsomming maken, maar je moet het zelf maar even ontdekken, alles is mooi en goed.
- bijv. trekking door de jungle,
- of van raften, vlakbij Ubud is een hele leuke plek om een rafting te doen
- of huur een fiets of een brommer, en kies het gebied ten noorden van Ubud, de wegen zijn hier rustig en er is een overvloed aan prachtige natuur en rijstvelden.
- Of regel een georganiseerde fietstocht. Al deze organisaties hebben ongeveer dezelfde formule (combinatie van ontbijt, lunch, fietsen), je wordt opgehaald met een busje bij je hotel. Op weg naar het beginpunt van de fietsroute vinden soms interessante tussenstops plaats. De route zelf is altijd bergafwaarts, dus super relaxed, en gaat door kleine traditionele dorpjes en langs rustige wegen en paden en soms dwars door rijstvelden, regelmatig zijn er tussenstops of een fotostop. Je komt echt in aanraking met de Balinese cultuur en traditionele praktijken.
- wandelen door de rijstvelden,