Scooter huren op Bali

 

(Laatste nieuws:

De gouverneur van Bali, Wayan Koster, heeft een voorstel gedaan om toeristen te verbieden een scooter te huren op 't eiland. Hij maakte dit bekend op 14 maart 2023 tijdens een persconferentie. Zo zouden de toeristen enkel nog auto's kunnen huren via reisagentschappen. De gouverneur hoopt  op de steun van het Indonesische ministerie van Justitie. Het is nog onduidelijk wanneer dit verbod ingaat en hoe de handhaving zal zijn.)

 

Een scooter huren is erg populair op Bali. En dat kan ook prima. Maar houd er rekening mee dat er weinig regels zijn (of beter gezegd: ze worden niet nageleefd) en dat het verkeer soms totale chaos kan zijn. Goede rijvaardigheden is een must.

 

Een scooter is ideaal, ik doe het elk jaar tijdens mijn vakantie op Bali, je eigen transport, vrijheid, goedkoop vervoer (huur ongeveer 7 euro per dag en de benzine is bijna voor niks (0,80/liter, prijspeil 2023).

Maar………..Je hebt een geldig  autorijbewijs nodig in combinatie met een internationaal rijbewijs. Een brommercertificaat is hier niet geldig. Het internationale rijbewijs kun je kopen bij de ANWB (ongeveer 25 euro). Zorg dat je een pasfoto van je meeneemt naar het ANWB-kantoor en je huidige rijbewijs en laat op je internationale paspoort een aantekening maken dat je een motor mag besturen.

De scooters/motoren die je op Bali huurt zijn vanaf 108 cc en vallen dus onder de Nederlandse categorie motor. 

Het huren van een scooter is doorgaans eenvoudig. Men vraagt veelal niet naar een geldig rijbewijs. Kijk wel even of alles goed functioneert (remmen, verlichting en hoe zien de banden er uit). Zorg dat het verzekeringspapiertje up to date is (heb al een keer ervaren dat het niet up to date is) en aanwezig is in de motor en…. dat je een goede helm hebt en eventueel een tweede helm voor je mede reisgenoot. Je zult in de problemen te komen als je papieren niet in orde zijn. De politie houdt graag toeristen aan, want dan is er wat te verdienen. Alle boetes die ze innen moet je contant (cash) betalen en het geld verdwijnt in hun eigen zak, die boete (geld) gaat dus niet naar de overheid. 

Zijn je papieren in orde, dan is er geen vuiltje aan de lucht en kun je doorrijden. De politie heeft de neiging te overvragen soms tot absurde bedragen. Geef aan dat je weinig geld bij je hebt en stop wat “boetegeld” in een extra portemonnee. Je kunt hierbij denken aan 50.000 Rupiah. Blijf kalm als een politieagent je aanhoudt, reageer in ieder geval niet geïrriteerd. Dit maakt je onderhandelingspositie alleen maar zwakker.

Heb je geen geldig rijbewijs en je komt door een ongeval in de problemen dan dekt geen enkele verzekering de schade. 

 

Wat als je een ongeluk krijgt?

Het is zo dat je als buitenlander bijna altijd aan het kortste eind trekt en dat je altijd schuldig wordt bevonden. Daar kun je vrij weinig aan doen. Ook als je niet schuldig bent aan het ongeval. De redenatie is dat als jij er niet was geweest, het ongeval niet was gebeurd en het feit dat je als buitenlander over voldoende financiële middelen beschikt maakt dat je de pineut bent. Als je schade veroorzaakt aan je eigen scooter, ben jij degene die hiervoor zal moeten betalen. Erger nog: als jij materiële of immateriële schade hebt veroorzaakt bij een derde, dan is de kans heel groot dat jij hier voor opdraait. Medeweggebruikers gaan zich met de zaak bemoeien. Politie zal bij kleine ongevallen niet in actie komen. Men laat de onderhandelingen aan de betrokkenen over. Als je taal niet machtig bent is dat een extra handicap.

 

Verkeer

Zorg dat je geen risico’s neemt in het verkeer, kies steeds voor de veiligheid. Houd er rekening mee dat men op Bali aan de linkerkant van de weg rijdt. Je mag je aandacht hier in het verkeer geen seconde verslappen. Het verkeer vraagt een totaal andere houding van je dan je gewend bent in Nederland. Men rijdt hier egoïstisch en het is altijd: ikke eerst. Er wordt links en rechts ingehaald, door rood gereden en niet gestopt voor zebrapaden. Als je vasthoud aan de Nederlandse verkeersregels dan vraag je om problemen. Je moet je meebewegen in het verkeer. Er zijn veel onverwachte situaties en men wil overal tussendoor kruipen. Draag op de overvolle wegen in het zuiden een mondmasker. Geen overbodige luxe bij de uitlaatgassen die je inademt. Je kledingkeuze is aan jou. Ga niet met strandkleding op de motor zitten, toon respect naar de bevolking toe. 

 

Wat kost het huren van een scooter op Bali?

Bij de meeste verhuurbedrijven kun je kiezen uit verschillende opties. Wil je de scooter voor een dag, week of zelfs een maand huren? De logische regel is dat hoe langer je er eentje huurt, hoe goedkoper het wordt. Wel onderhandelen natuurlijk, en niet direct akkoord gaan met de voorgestelde tarieven. Benzine is hier erg goedkoop. Momenteel (januari 2023) ongeveer 80 eurocent per liter. Dit zijn de huurprijzen die gangbaar zijn en waar je op uit moet zien te komen:

 

Per dag: 70.000 tot 90.000 Rupiah

Per week: 500.000 tot 600.000 Rupiah

Per maand: 2.000.000 tot 2.500.000 Rupiah

(Prijspeil jan 2023)