Interessante plaatsen om te bezoeken

 

Denpasar

Denpasar is de hoofdstad van Bali, het is echt een Balinese stad, rommelig, druk, heel veel verkeer en wat vies. Hier komen nauwelijks toeristen, maar het heeft wel enkele interessante plekken:

Als je de hectiek van Denpasar even wilt ontvluchten, dan moet je hier naar toe: Taman Tukad Korea ofwel Taman Kumbasari
Eigenlijk nog niet zo bekend bij toeristen, maar echt wel een bezoek waard.
Aan beide zijden van de rivier bij de pasar Kumba Sari is een hele mooie wandelpromenade aangelegd met vele Balinese ornamenten en schilderingen, bijzondere stoelen en bankjes met romantische hoekjes, kleurrijke verlichting, hoge palmbomen, rijke tropische begroeiing en vele kleurige fonteinen.

Interessant om te bezoeken is ook Taman Puputan, vele Balinese families komen naar dit plein/park om te picknicken of voor vermaak. Vlak voor zonsondergang is het er heel gezellig, dus aan het begin van de avond moet je hier zijn. Heel veel spelende kinderen in dit park, maar ook een park voor verliefde stelletjes. Vele venters lopen hier rond met hun koopwaar of typische Balinese snacks. Hier ervaar je het Balinese familieleven en hoe zij zich vermaken. (Taman Puputan = grasveld ter herinnering aan de heroïsche zelfopoffering van de Balinezen in 1906 tegen Nederlanders.) 

Vlakbij het Taman Puputan ligt het Bali Museum.

Het museum is tot stand gekomen door een initiatief van dhr. W.F.J. Kroon, de assistent-resident van Bali en Lombok in 1910. Dhr. Kroon wilde een museum realiseren waarin het werk van verschillende Balinese architecten zou worden tentoongesteld. Het museum werd geopend in 1932. Het Bali Museum is een van de grootste museums in Indonesië. Je vindt er allerlei voorwerpen uit de prehistorie, maar ook allerlei etnografische objecten. Architectonische stijlen uit verschillende delen van Bali kun je hier komen bekijken. Zo zijn er maskers en muziekinstrumenten uit het Tabanandistrict, textiel uit het noorden en sculpturen en schilderijen uit het oosten van Bali. 

Een ander museum, waar ik zelf altijd graag naar toe ga, is het Lukisan museum (Jl Hayam Wurud), heel interessant omdat hier werk vertoond wordt van een kunstenaar vanaf zijn vroegste jeugd tot heden en ook omdat deze kunstenaar nog steeds leeft. Hij maakt hele bijzondere en unieke kunstwerken een soort poëtische kunst. Het museum is eigenlijk zijn woonhuis, wat ook al de moeite waard is om te zien. De kunstenaar zelf, Ngurah Gede, reeds op hoge leeftijd, geeft je graag een rondleiding. Ook zijn tuin is al een waar genot om doorheen te wandelen. Ngurah Gede (Pamecutan) is een prachtig mens, eenvoudig, simpel en gastvrij. Naast het museum grenst een boekhandel, de grootste van Denpasar. Het is interessant om te zien, waarin de Balinezen zijn geïnteresseerd.

Een ander mooi park is Taman Renon, s’morgens zie je er veel joggers en op verschillende plekken vind je groepjes mensen die yoga aan het beoefenen zijn, smorgens tussen 6 en 8 uur is het er heel erg druk, daarna is het park nagenoeg leeg. Zondagmorgen om half 7 wordt op het enorme veld gymnastiek gegeven aan iedereen die wil meedoen, het is er dan zeer druk van de mensen, van jong tot oud.

Midden in dit prachtige park staat het oorlogsmonument (tempel),niet bekend bij toeristen, maar bijzonder indrukwekkend, ga naar binnen (gratis) en klim geheel naar boven en je hebt een prachtig uitzicht over de stad Denpasar. Binnen het museum vind je nog veel terug van de overheersing door de Nederlanders

Verder is het bezoeken van de Pasar Badung echt de moeite waard, hier komt en koopt de lokale bevolking, echt zien!!!

Misschien ook interessant is om een “Balinese Bijenkorf” te bezoeken, Ramayana. Let dan eens op de service , die geboden wordt (geen!), de artikelen, die verkocht worden, het lawaai, het restauratie gedeelte, het personeel (soms slapend achter de toonbank).

 

Klungkung

In deze plaats staat de Kerta Gosa (het gerechtshof uit 1686), het was het hoogste rechtscollege van het eiland . Het complex is schitterend aangelegd, compleet met vestinggracht. het gebouw zelf heeft een unieke traditionele Balinese architectuur. De plafonds van het gebouw zijn vol met prachtige schilderingen. In dit rechtscollege van Bali spraken vroeger drie Brahmaanse priesters, als rechters hun oordeel uit over problemen die niet binnen de families of de dorpsgemeenschappen konden worden opgelost.

Sidemen

Sidemen ligt in het oosten van Bali, een beetje ten noorden van Semarapura (Klungkung), hemelsbreed ongeveer 30 km van Ubud en het wordt  omringd door een glooiend heuvellandschap vol rijstvelden.

Sidemen vind ik een van de mooiste en sereenste plekjes van het hele eiland, het is prachtig gelegen tussen de rijstvelden en je ervaart hier nog het echte Balinese leven. Het is een piepklein dorpje, ver weg van alle drukte in een schitterende omgeving. Ideale plek om te wandelen of om een fiets of brommertje te huren en dan het echte Balinese leven in te ademen. Alles is hier kleinschalig, de hotelletjes en de guesthouses. Je vindt hier vooral de toeristen die hier komen om te genieten van de natuur en van het echte Balinese leven.

 

Tabanan

Heel interessant is het Subak Museum, hier zie je hoe het eeuwen oude irrigatie systeem in Bali werkt, het bewerken van de rijstvelden. Ook uitleg over bepaalde planten en bomen zoals Cacoa, Kruidnagel, Peper, Vanille en Koffie.

Het Subak Museum heeft een verzameling van Balinese traditionele landbouwwerktuigen en heel veel interessante documentatie

Subak Museum is samengesteld uit een gesloten en een open gebouw.

Het gesloten gebouw bevindt zich de tentoonstellingsruimte, audio visuele presentatie, enz

In het open gebouw is een demonstratie te zien van Subak in minivorm, je ziet dan het functioneren van het hele irrigatiesysteem .

 

Mengwi

Hier bevindt zich de Pura Taman Ayun de op een na grootste tempel van Bali.

Het is enorm tempelcomplex, omringd door een groen park met vijvers, planten, bloemen en bomen. De tempel is gebouwd in 1634. Via de brug over het water kom je bij een mooi versierde hoofdpoort. Eenmaal binnen loop je in een oase van rust.

Typisch bij dit tempelcomplex zijn de meru-torens die bergen voorstellen. Een meru is een pagode van drie, vijf, zeven, negen of elf verdiepingen. De hoogste meru-toren bij Pura Taman Ayun heeft elf verdiepingen. Deze stelt de Batukau berg voor.

 

Sayan

De rijstvelden, die het kleine dorpje Sayan omgeven, zijn hier gewoon schilderijen zo mooi! Als je ooit in dit dorpje passeert, zeker hier even pauzeren/eten in villa Taman Bebek, een schitterende tropische locatie, prachtige panorama’s

Daarna  even afdalen naar de rivier.

Jatiluwih

Jatiluwih ligt in het  midden van Bali op 850 m hoogte tussen eeuwenoude rijstterrassen. De panorama’s vanaf de smalle, kronkelende weg naar Jatiluwih illustreren waarom deze rijstvelden genomineerd zijn als UNESCO Werelderfgoed. De rijstvelden zijn namelijk werkelijk prachtig. 'Jati' 'luwih' betekent ook 'echt mooi'. De desa doet zijn naam eer aan.  Al wandelend door de sawa kun je het water volgen dat door slootjes en bamboe buizen wordt geleid. Een ingewikkeld, maar afdoend systeem (Subak-systeem) van bevloeiing en waterhuishouding, dat  teruggaat naar de 9e eeuw. Het is hierom dat de streek rond Jatiluwih op de werelderfgoedlijst is gekomen. Hier kun je genieten van de rust en sereniteit van de prachtige natuur, de rijstterrassen en met op de achtergrond steeds de slapende maar heilige vulkaan Batukaru.

Tegenwoordig zul je wel toegang moeten betalen om de rijstvelden te mogen bekijken, maar daarvoor kun je echter wel een van de mooiste landschappen van Bali beschouwen, ook als het bewolkt of regenachtig weer is.

Er is ook een tracking route uitgezet, echt aanbevelingswaardig, ongeveer van een uur, maar wij hebben er veel langer overgedaan, we bleven ons maar verbazen en foto’s maken. De route gaat over een verhard en goed onderhouden pad, soms weer met enkele treden naar boven of naar beneden. Halverwege is er zelfs nog een mogelijkheid voor een sanitaire stop.

 

De tempel Tirta Empul  (halve dagtocht vanuit Ubud, klik voor meer informatie bij de inhoudsopgave op “Tempels op Bali”) is bekend vanwege het heilig water dat uit een nabijgelegen bron komt. De tempel is gelegen nabij de stad Tampaksiring

 De tempel is gebouwd in 962 na Christus. Desondanks is een groot gedeelte van de structuur relatief nieuw. In 1969 is de tempel compleet gerestaureerd waardoor alles er weer mooi en netjes uitziet maar het antieke gevoel ietwat is afgenomen. Vanuit heel Bali komen er mensen langs om in het heiige water te baden voor gezondheid en geluk. Het kristalheldere water mondt uit in een andere plas die is beschermd door een muur, volgens de traditie is dit de Balinese fontein van de eeuwige jeugd. Water is in Bali erg belangrijk en wordt in bijna alle ceremonies en rituelen gebruikt. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou bevatten. De geiser zou geschapen zijn door de god Indra. Al het water dat wordt gebruikt bij crematies in Bali komt hier vandaan. In 1954 heeft president Sukarno zijn paleis, de istana negara, op een bergtop bij Tirta Empul laten bouwen. Het staat er nog steeds, het is echter niet toegankelijk. Waarvoor het nu gebruikt wordt weet ik niet.

 

Penatahan

Bij Penatahan ligt een heetwaterbron aan de oever van de Yeh Ho rivier, de Air Panas Penatahan. Het is een toeristische attractie op Bali die nog niet zoveel bezocht wordt, hoewel het wel alle faciliteiten in zich heeft, verschillende soorten baden, mooie aangelegde tuinen en een restaurant.

Het water van de bron bevat zwavel, kalium en natrium en is dus uiterst geneeskrachtig bij huidziektes. Bij de bron zijn 9 privé-baden en twee zwembaden. 

 

Munduk

Veel bezoekers van Bali gaan alleen naar Munduk als een dagtocht, maar het is echt de moeite waard om hier een paar dagen te verblijven. De omgeving kenmerkt zich door de vele watervallen en je kunt er prachtige trektochten maken door de natuur en door de vele rijstterrassen. Munduk is een klein traditioneel Balinees dorpje gelegen op ca. 700 meter hoogte in het noorden van Bali. Het ligt te midden van indrukwekkende rijstterrassen, kruidnagelboomtuinen en heel veel watervallen in deze omgeving.

Midden in de natuur overnachten, met prachtige uitzichten over de rijstvelden in een educatieve omgeving, waar je helemaal tot rust komt, is bijvoorbeeld: Puri Lumbung cottages (eco resort). Een goedkoper guesthouse is Yoga Homestay Banyuati, echt een aanrader! Een geweldige accommodatie in een ongelofelijk rustig en uniek stukje natuur om je heen, waar je ook veel zult genieten tijdens een wandeling.

Blimbing

Dit bergdorpje ligt in het midden van Bali. Ik vind de rijstterrassen hier de mooiste van Bali en bovendien de meest ongerepte. Vooral het lijnenspel en de kleur is gewoon een lust voor het oog. Naast de rijstterrassen kun je ook koffie- en cacaoplantages bewonderen. Het is heerlijk wandelen tussen deze rijstvelden.

In Blimbing bevindt zich hotel “Cempaka Belimbing”, dit hotel is een ideale stopplek als een gezellig koffieadres, ook het restaurant is prachtig gelegen met een fantastisch mooi uitzicht. Achter dit restaurant loopt een weggetje naar Cempaka Belimbing ressorts, prachtige plek om te overnachten.

Pemuteran

Pemuteran is een klein vissersdorp met een aantal hotels aan het strand. Het is de meest westelijk gelegen badplaats langs de noordkust van Bali en ligt op een klein uur rijden van Gilimanuk, de haven waarvandaan de veerboten naar Ketapang op Java vertrekken. Het strand bestaat deels uit vulkanisch zand en heeft net als in de overige badplaatsen van het noorden van Bali een grijzige kleur. In het achterland bevinden zich de wijngaarden van Hatten, de grootste wijnproducent op Bali en..... het enige nationale park dat Bali kent (Bali Barat Nationaal Park). Bij helder weer zie je de grote vulkanen van Oost-Java liggen, zoals de Ijen en de Raung. Op korte afstand van Pemuteran ligt een opvangcentrum voor zeeschildpadden en een manege. Op een paar honderd meter voor de kust ligt een gebied waar men het koraal rehabiliteert, het is een van de grootste rehabilitatie-gebieden gebieden in de wereld.

Petulu                                                                                                                                                Als je vanuit Ubud het dorpje Petulu nadert, ervaar je iets van het oude Bali: de mensen zijn hier nog niet uitgekeken op de toeristen. In dit plaatsje Petulu komen s'avonds de bomen tot leven door vele witte reigers en zilverreigers (Kokokan) die er in neerstrijken. Je ziet ze van alle kanten aankomen vliegen in de V-formatie. De aanwezigheid van zoveel sierlijke vogels in één plaats is al bijzonder, maar er is ook een bijzonder verhaal over hun komst naar Petulu, 40 jaar geleden. Op 7 november 1965 toen Petulu de hernieuwde wijding van de belangrijkste tempel vierde, na grote verbouwingen, nestelden de eerste reigers zich in de bomen rond de tempel. Gedurende de daarop volgende week met ceremonies, kwamen er nog eens zo'n 15.000 vogels bij en hun nakomelingen hebben zich sindsdien altijd in Petulu gesetteld. Dit gebeurde allemaal een maand nadat een staatsgreep heel Indonesië opschrikte, die leidde tot de val van President Sukarno en waarna massale politieke moordpartijen plaatsvonden, waarvan Bali niet gevrijwaard bleef.
De dorpelingen geloven dat de vogels de zielen van de Balinese slachtoffers van deze vreselijke moordpartijen herbergen. s'Morgens zie je duizenden reigers uitvliegen om op de sawah's te gaan vissen. Met zonsondergang komen ze massaal weer terug.

Kemenuh,

Bij Kemenuh in Gianyar ten Noorden van Denpasar ligt de Tegunungan waterval, vrij geïsoleerd, maar is vanwege al het natuurschoon redelijk favoriet onder de toeristen.

Om bij de waterval te komen moet je eerst 172 traptreden afdalen langs een pracht van een groene muur. Tijdens de afdaling heb je steeds een prachtig zicht op de jungle rondom de waterval.

Tijdens de afdaling kom je langs een publiek bad (mandi plek) welke gebruikt wordt door de lokale bevolking. Het bad is verdeeld in een deel voor mannen en vrouwen. Het water  van dit publieke bad is helder en zeer schoon, komt vanuit een bron. 

Om toegang te krijgen tot deze waterval wordt er een kleine donatie gevraagd.

Sangeh                                                                                                                                              Sangeh , bekend om zijn 14 hectare groot bos met zeldzame bomen (Pala-boom), die eigenlijk nergens verder meer op Bali voorkomen. De dorpsbewoners beschouwen dit steeds als een wonder en daarom wordt deze plek als heilig beschouwd, het is ook een plek waar honderden apen wonen. Aan de rand van het bos vind je een indrukwekkende tempel.

Batubulan
In dit plaatsje houden de meeste Balinezen zich bezig met ambachten, muziek, dans en andere kunstvormen. Batubulan ("Maansteen") staat bekend om zijn decoratieve en fantasierijke steensnijwerk. In het dorp is een aanschakeling van vele openluchtwerkplaatsen, waar je vrij naar binnen kunt lopen. De Balinezen gebruiken de grijze vulkanische zeepsteen (paras) voor hun beelden: Ganesha's, Boeddhabeelden, beelden van hindoegoden. In dit dorp vinden ook talloze dansuitvoeringen plaats, o.a. de kecak (apendans), barong- en krisdansen.

Goa gajah                                                                                                                                                

Op Bali is veel te zien op het gebied van cultuur en natuur, maar een echte bijzondere bezienswaardigheid is de eeuwenoude Goa Gajah grot, vlakbij het plaatsje Ubud.

Hoewel dit best een toeristische plek is, is de natuur hier nog altijd fenominaal! De grot zelf met de olifantenbeelden stelt niet heel veel voor, hij is tamelijk klein en benauwd. Maar de jungle-achtige tuin die er om heen ligt is prachtig. Hele mooie wandelpaden zijn het. Het gaat wel telkens heuvel op en af, dus zorg dat je een goede conditie hebt.

De religieuze tempel werd 700 jaar geleden gebouwd en bevat Hindoestaanse en Boeddhistische elementen. Pas in de jaren '20 werd de grot ontdekt en uitgegraven en wel door een Nederlander. In 1954 vond de Nederlandse archeoloog J.C. Krijgsman vlakbij de tempel nog een aantal baden met stenen beelden die waternimfen uitbeelden. Zij houden kruiken vast waaruit water spuit.

Goa Lawah

Goa Lawah - ook wel de vleermuistempel genaamd - is een belangrijke tempel in het zuidoosten van Bali. De tempel ligt langs de westkust vlak voor Padangbai.

Het is een prachtige tempel. De hoeveelheid vleermuizen is indrukwekkend. Je kan ze goed horen en vooral ook ruiken want ze stinken enorm. De legende gaat dat de grot een directe verbinding heeft met de moedertempel. Je komt er niet achter of dat waar is want alleen de priester mag naar binnen. Helaas wel veel agressieve verkopers van souvenirs aan de ingang van de tempel.

Tenganan

Tenganan, gelegen vlakbij Candidasa, is een kleine desa waar rust heerst en het is met name door zijn inwoners een bijzonder dorp. De bewoners heten ‘Bali Aga’. Zij leven volgens oude animistische religie en beoefenen ongewone ambachten. De bewoners leven er in een gesloten gemeenschap volgens eigen regels. De huizen in het dorp staan langs de beide kanten van het dorpsplein dat alle gemeenschappelijke gebouwen bevat. Wie er trouwt met iemand van buiten de gemeenschap moet het dorp verlaten. De inwoners maken vooral dubbel geweven ikat, vlechtwerk en andere ambachtelijke (kunst)werken zoals geschilderde eieren, tekeningen op lontarpalmbladeren. Verschillende huizen zijn thans gebruikt voor de tentoonstelling en verkoop van deze werken. Het dorp heeft zijn oude originele structuur behouden.

Jammer dat het dorp de laatste jaren steeds meer uitgroeit waar commercie een hoofdrol speelt. Je wordt steeds aangeklampt om maar iets te kopen.

Tirtagangga

Dit waterpaleis is echt een bezoek waard . Het ligt vlakbij Amlapura. Het paleis is gebouwd in 1948. De vroegere koningen gebruikten dit paleis om te rusten en te relaxen. Ook belangrijke gasten werden hier ontvangen. Een echt paleis mag je het eigenlijk niet noemen, het is meer  een prachtig waterpark met hele mooie Balinese beelden, veel fonteinen en waterbassins. De grote vijver rechts vooraan staat vol met beelden en looptegels, zodat je over het water kan lopen en de beelden van dichterbij kan bekijken. Op de achtergrond torent een hoge, spitse fontein overal bovenuit, tevens omgeven met beeldhouwwerken als garoeda ‘s. Een prachtige een fotogenieke omgeving

Tirtagangga betekent letterlijk eigenlijk “water uit de Ganges”. Van hieruit ook leuk om de Pura Lempuyang Luhur te bezoeken, een kleine maar wel zeer mooie tempel, heel hoog gelegen, je moet 1700 treden afleggen voordat je de top hebt bereikt, maar dan heb je ook een spectaculair uitzicht.

Ujung

Een ander Waterpaleis is het waterpaleis van Ujung. De ligging is spectaculair, tussen de heilige berg Gunung Agung en de zee in, omgeven door rijstvelden! Het is een ruim opgezet doch overzichtelijk complex vol mooie bouwsels en bruggetjes omgeven door (uiteraard) water, groen en Balinese beelden.  Zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Het heeft een prachtige en zeer goed onderhouden tuin, waar je heerlijk kunt wandelen met vele mooie bijzondere bloemen en planten.

Als je aan de rand van het park de trappen naar boven betreedt, door de open poortbogen, dan heb je een weids uitzicht op het paleiscomplex beneden je, met aan de ene kant de mysterieuze Gunung Agung meestal in nevelen gehuld en aan de andere kant de blauwe zee die vrijwel direct achter het paleiscomplex begint.

Er is ook een restaurant waarvan het terras uitzicht biedt over de gehele tuin.  Dit water paleis is compleet opnieuw opgebouwd na een aardbeving, echter het ziet er nog zeer authentiek uit, mooi maar iets te “clean”. Maar wel prachtig en heerlijk om hier even rond te wandelen.

Air Panas Banjar

De warm waterbronnen Air Panas in Banjar bekend om zijn vers water bronnen, het is omringd door oerwoud en weelderige tuinen en het is ook een plek is voor een uitrustnamiddag. Dit plaatsje ligt in het noorden van Bali bij Seririt. Het is heerlijk liggen in de grote, heerlijke warme vijver of een ander, kleiner exemplaar met groengeel zwavelwater dat uit pijpen uit de heuvel komt. Wanneer je het te warm krijgt, duik je even de rivier in.. 

Vele lokale mensen komen hier mandiën, zich baden. Deze badplaats was vooral bekend als  toeristenbestemming voor de lokale bevolking, maar de laatste jaren zie je steeds meer westerse toeristen deze plek bezoeken. Er wordt geloofd dat het water afkomstig is van het Baturmeer. In deze buurt is er een tempel gewijd aan de god Vishnu.

Garuda Wisnu Kencana

Garuda Wisnu Kencana Cultural Park op Bali is een indrukwekkend park, bovenop een heuvel met prachtig uitzicht over Jimbaran en zuid Bali. Het park is volledig uit kalkstenen berg gesneden en heeft imposante bouwwerken. Dit park is nog maar pas gebouwd waardoor het een van de nieuwste toeristische trekpleisters op Bali is, maar tot nu toe wordt het nog weinig bezocht door toeristen. Men is van plan in de toekomst vele evenementen te gaan organiseren in het park. Er wordt verwacht dat het Garuda Wisnu Kencana Cultural Park een van de meest belangrijke highlights van het eiland zal worden, vanwege het uiterlijk en de ligging.

Bij de ingang word je al verrast door de 25 meter hoge pilaren die uitgekerfd zijn met rituele symbolen. Nog indrukwekkender is het stalen beeld van de half man half vogelgod Garuda, 121 meter hoog, dus hoger dan het vrijheidsbeeld in New York en er is bijna 30 jaar aan gewerkt.
Dit gigantische beeld van de Hindoegod staat boven op een heuvel en kijkt vrij streng over het park en Zuid-Bali.
Tijdens de landing op Bali is dit standbeeld een opvallende verschijning.
Het park heeft ook een groot amfitheater en een museum met hedendaagse kunst. Er worden ook regelmatig Balinese dansen uitgevoerd. 
Ook bevindt zich hier een heilige Waterbron, waardoor dit park een soort bedevaartsoord is voor de Balinezen.

Er zijn verschillende restaurants waar je heerlijk kunt eten

Batur
Een bergdorp ten noorden van Penelokan.

In 1917 kwam de vulkaan Gunung Batur tot uitbarsting en begroef het grootste deel van het dorp onder de lava. Deze catastrofe kostte het leven aan 1.000 mensen, verwoeste 65.000 huizen en 2.500 tempels. De lava stopte bij de poort van de dorpstempel van Batur. De overlevenden beschouwden dit als een gunstig teken en herbouwden de stad.

In 1926 werd het dorp en de tempel weer volledig verwoest door een vulkaanuitbarsting. Wonderlijk genoeg stierf nu maar één persoon. Alleen een hooggelegen heiligdom van de godin van de zee ontsnapte aan de vernietiging.

De bevolking besloot nu hogerop het dorp opnieuw te bouwen. Het heiligdom werd opgenomen in een grotere nieuwe tempel van steen en baksteen: de Pura Ulun Danu ("Hoofd van het Meer") met duidelijke Indiase invloeden. Dit is een van de belangrijkste religieuze complexen op Bali.

Het Baturmeer is de bron van tientallen ondergrondse bronnen die de waterstroom reguleren voor de akkers en heilige vijvers in het hele zuidcentrale gebied. Boeren over het hele eiland bewijzen hier hun eerbied aan Ida Batari Dewi Ulun Danu, de leven gevende en diep geëerbiedigde godin van het meer, die de rivieren, zijtakken, dammen en irrigatiekanalen tussen dit punt en de zee voorziet van water.

De hogepriester van de tempel is een belangrijk adviseur met betrekking tot kwesties inzake de landbouw of het gebruik van het water. In tijden van droogte of misoogst worden hier uitgebreide rituelen gehouden om de hulp en de zegen in te roepen van de godin van het meer.

In de tempel bevindt zich een grootse, oude gong “Gede”, die de heilige dansen Baris Gedung en de ceremoniële Rejang dans voor vrouwen begeleidt, een grote odalan van 11 dagen, die meestal plaats vindt in maart.

Het complex van negen tempels met zijn indrukwekkende, hoge poort omvat een wirwar van 285 altaren en paviljoens, gewijd aan de godheden van het water, de landbouw, de heilige bronnen, kunst en ambachten.

De grootste tempel ervan, Pura Penataran Agung Batur, bestaat uit vijf ruime binnenhoven van zwarte gravel, gevuld met rijen met riet gedekte meru torens. In de noordwesthoek staat een altaar in Chinese stijl ter eren van de beschermheilige van de handel: Ida Ayu Subandar. Let op de massief gouden klok in de Bale Gedung, de opslagplaats voor waardevolle tempelbezittingen.

 

Bedugul
Vlak voordat je Bedugul binnenkomt, liggen de Botanische tuinen, echt een aanrader: Kebun Raya Eka Karya, deze botanische tuin is enorm groot, meer dan 15 hectare. Er zijn vele boomsoorten, bamboebossen, allerlei soorten planten en ook orchideeën, vetplanten en cactussen. En dat alles in een keurig onderhouden gebied. Het heeft avontuurlijke gedeelten (Bali treetop adventure), maar ook romantische plekken om te lopen met spectaculaire uitzichten.

De Gunung Catur, de niet meer actieve vulkaan van 2 km hoogte, torent boven het meer uit. Hier zie je veel groenten terrassen met kool, ui en papaja langs de weg door de vallei. Je kunt hier prachtige wandelingen maken naar de heiligdommen in deze mystieke jungle.

Celuk
Dit plaatsje net voorbij Batubulan staat bekend om zijn goud- en zilverwerk: delicaat, zeer gedetailleerd werk en fijn filigraanzilver, gemaakt met de meest eenvoudige handwerktuigen. Heel veel toeristenguides zullen jou hier heel graag naar toebrengen, want voor hun levert dat commissie op.

 

Lovina is de derde meest bekendste badplaats van Noord-Bali. Eigenlijk is het geen plaats, maar een langgerekt gebied dat uit meerdere kleine plaatsjes bestaat. Het strand bestaat uit vulkaanzand en is dus niet wit maar grijs en dit maakt het strand minder mooi. Over het algemeen is het hier altijd rustig, zeker in vergelijking tot de badplaatsen in het zuiden van Bali.

Toch biedt Lovina en de directe omgeving veel mogelijkheden om te ondernemen zowel met een auto als met een brommertje.

De meest bekende toeristenattractie in Lovina is wel het spotten van de dolfijnen. Je moet ‘s morgens erg vroeg de zee op om ze te kunnen zien, meestal al voor zonsopkomst.

In het hoogseizoen gaan er soms wel honderden vissersbootjes de zee op om toeristen naar die plek te brengen. Vaak worden de dolfijnen hierdoor opgejaagd.

Als er dan dolfijnen worden waargenomen dan schieten al die bootjes richting de plek waar die dolfijnen zitten. Voor mij hoeft dit circus niet, het is waanzinnig zoals deze dieren worden opgejaagd.

 

Activiteiten vanuit Lovina:

 

Singaraja,  een stadje met veel Hollandse invloed                                                                  Het Museum Gedong Kirtya vind je in Singaraja, in het noorden van Bali. Het museum heeft al jarenlang internationaal een goede naam als manuscriptenarchief. In het archief vind je duizenden lontars, in de lontarbladeren zijn teksten gegraveerd, die allerlei onderwerpen behandelen  over medicijnen, religie en hekserij. Het museum is gevestigd in het oude paleis van het koninkrijk Buleleng, het Sasana Budayacomplex.  Singaraja was voorheen de hoofdstad van het eiland.

 

Panti Asuhan is een weeshuis voor kinderen, die door allerlei omstandigheden, niet in hun gewone familieverband kunnen wonen. Zij zijn ofwel wees, ofwel zij zijn door hun ouders afgestaan omdat zij de kosten niet kunnen betalen, ofwel het zijn zwerfkinderen, ofwel het zijn getraumatiseerde kinderen. Hier krijgen de kinderen onderwijs tot aan de middelbare school, vinden heel veel naschoolse activiteiten plaats op cultureel gebied maar ook gewoon de alledaagse dingen (corveetaken, meehelpen in de tuin of keuken, enz). Er zijn hier ook enkele overnachtingsplaatsen voor mensen die zo'n weeshuis van nabij willen meemaken.  Ook wij hebben een nachtje hier geleerd, echt een leuke ervaring en zeker de moeite waard om hier een nachtje te boeken.

 

Waterval Air Terjun Gigit,  er zijn er 2: Gigit 1 is de bekendste met aangelegde paden en winkels langs de route,  zeer toeristisch, heel veel handelaren, maar wel erg mooi. Gigit 2 is niet zo toeristisch, dat is meer klauter werk.  Je kunt de waterval per auto of motor bereiken. Het laatste stuk zul je lopend moeten afleggen over een kronkelig pad. Dit pad is eigenlijk in twee stukken onder te verdelen. Het eerste gedeelte is massief en trapsgewijs waar aan de ene kant bomen en heesters grenzen en aan de andere kant allerlei kleurrijke winkeltjes zijn gevestigd. Bij het tweede gedeelte van het pad zie je aan weerszijden koffie- en kruidnagelbomen. De lucht is daar koel en wordt geleidelijk kouder naarmate je de waterval benadert. De waterval is 60 meter hoog en is daarmee de hoogste waterval van Bali. 

Waterval Sinsing Air Terjun, niet toeristisch, ook mooi. Volg de route via Temukus – Dencarik – Banjar, dit is veel mooier dan via de hoofdweg.

In deze regio zijn nog meer watervallen, zie het hoofdstuk "Watervallen in Bali"

 

Ook echt een bezoek waard is het boeddhistische klooster Brahma Asrama. Als je het sprookjesachtige boeddhistische klooster Brahma Vihara Arama  in wilt, draag je een lange broek. Het klooster heeft een glanzend oranje dak, boeddha-beelden met bladgoud in de stijl van Sukothai, raksaka deurwachters, stupa met boeddha-ogen als in Kathmandu en uitbundig houtsnijwerk (een verblindende mengeling van Balinees-hindoeïstische en boeddhistische componenten). Men beoefent hier de ademtechniek Theravadic vipashana, die tot doel heeft tot een helder begrip en opmerkzaamheid te komen. Bekijk de panelen met boeddhistische fabels, een tempelbel uit Thailand en een bo-boom van verlichting. Er is een onovertroffen uitzicht over de noordkust. De weg loopt langs het klooster verder de berg op naar het door Pedawa.                                                                                         Even voor het klooster ligt een klein een restaurantje, vanaf hier heb je prachtig panoramisch uitzicht, heel goedkoop om wat te eten of te drinken

 

Menjangan eiland, het mooiste duik- en snorkelgebied van Bali. Vanuit Lovina richting Gilimanuk ongeveer anderhalf uur met de auto. Vanaf Pemuteran ligt op korte afstand (45 minuten varen) het eiland Menjangan. Rond dit bounty-achtige eiland kun je uitstekend snorkelen, je hoeft echt niet ver het water in, het water is kraakhelder en met weinig stroming. Je treft er de mooiste koralen aan van Bali. Het is een schitterend onderwaterparadijs met duizenden vissen van allerlei kleuren en grootte; je geraakt er gewoon niet op uitgekeken. Eiland Menjangan is de beste snorkel- en duiklocatie van Bali en is een beschermd natuurreservaat. Om die reden bevinden op dit eiland geen toeristische voorzieningen, zoals hotelaccommodatie of restaurants, er mag ook geen handel bedreven